Περιγραφή



 

 

Από την Δημοτική Πινακοθήκη

 

Η προτομή στην αυλή του σχολείου

 


            Γεννήθηκε στη Τσαγκαράδα το 1842 και έμαθε τα πρώτα γράμματα στη Ζαγορά. Σπούδασε στην Αίγυπτο. Χειριζόταν με άνεση τη Γαλλική και την Ιταλική γλώσσα. Μαζί με τον αδερφό του Αριστείδη έλαβαν μέρος στον αγώνα της Κρήτης. Σχημάτισαν και συντηρούσαν με δικούς τους πόρους εθελοντικό σώμα στρατιωτών. Μετά την έκβαση της επανάστασης ο Ιωάννης επέστρεψε στην Αίγυπτο για να ανασυστήσει τη περιουσία του, την οποία είχε εξ ολοκλήρου, δαπανήσει για την ενίσχυση του Κρητικού αγώνα.

              Φλογερός πατριώτης, ασυμβίβαστος και παλικάρι ήρθε, πάλι, στην Ελλάδα για να βοηθήσει στον πόλεμο του 1878. Στην Αθήνα σχημάτισε, εκ νέου, εθελοντικό σώμα 100 ανδρών, τους οποίους οδηγούσε μαζί με τον αδερφό του Αριστείδη στα χαρακώματα του Σαρακηνού 

     Το άδοξο τέλος των μαχών τον ανάγκασε να επανακάμψει στην Αίγυπτο, όπου ίδρυσε εκκοκκιστήριο βάμβακος. Πλούτισε και γύρισε για να εγκατασταθεί οριστικά, πλέον, στην Ελλάδα μετά τον άτυχο πόλεμο του '97, στον οποίον, προηγουμένως, είχε λάβει ενεργό μέρος.

Εκπροσώπησε τη Θεσσαλία στο κοινοβούλιο μετά την απελευθέρωσή της. Το 1905 εξελέγη Δήμαρχος Παγασών. Οι κακουχίες και οι περιπέτειες του πολυκύμαντου βίου του τον είχαν, ήδη, καταβάλει. Πέθανε δύο χρόνια, περίπου μετά.

Ο Ιωάννης Καρτάλης με ιδιόχειρο διαθήκη κληροδότησε το ποσό τον εκατό χιλιάδων φράγκων για την ίδρυση της εμπορικής σχολής Βόλου. Προς τιμήν του, ένας δρόμος κοντά στην εμπορική σχολή φέρει το όνομά του.    

Από το βιβλίο "Ο Βόλος μέσα από την ομίχλη του χρόνου"

Ελένη Γ. Τριάντου - Εκδόσεις Γραφή - Βόλος 1994