O Βόλος τη νύχτα από το Πήλιο - φωτ. Μ. Πόρναλης

 


Περί... 

Το κοντινό Πήλιο και τα νησιά των Βορείων Σποράδων με τους παραδοσιακούς τους οικισμούς και το σπάνιο φυσικό τους περιβάλλον, καθορίζουν την προτίμηση ενός μεγάλου αριθμού επισκεπτών, που υπολογίζονται γύρω στο ένα εκατομμύριο το χρόνο. Η απασχόληση στον Τριτογενή Τομέα, χάρις στον Τουρισμό φτάνει στο 38-40% των εργαζομένων της πόλης. Οι δύο οδικές αρτηρίες προς το Πήλιο περνάνε μέσα από την πόλη και οι ξένοι επισκέπτες καθ' οδών προς τον εξοχικό προορισμό τους, σταματούν στην πόλη για να εξερευνήσουν τις αγορές της, τα κέντρα της, το Μουσείο και την παραλία της, τα μικρά μυστικά της ... 
Η πόλη είναι σίγουρα δεμένη με το Πήλιο με συγγενικούς και οικονομικούς δεσμούς. Πολλοί διαθέτουν εξοχικές κατοικίες στα πανέμορφα χωριά του και περνούν εκεί τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές τους. Κάθε επίσκεψη στο Πήλιο είναι πάντα μια μοναδική εμπειρία. Τα βαθύσκιωτα τοπία του, οι μοναδικές ακρογιαλιές του, τα μονοπάτια και τα ξωκκλήσια του, η ποικιλία της βλάστησης, των αισθητικών εκπλήξεων, τα μνημεία του πολιτισμού του, συνθέτουν αρμονικά την πολύχρωμη, χαρακτηριστική Πηλιορείτικη ατμόσφαιρα. Δίκαια λοιπόν το Πήλιο είναι το "καμάρι των βουνών", το καταφύγιο των Κενταύρων, το δικό μας, το δικό σας καταφύγιο, ο κήπος μας, ο επίγειος Παράδεισός μας ...

 


 

Εικονοχάρτης

Βόλος Μακρυνίτσα Πορταριά Χάνια Ζαγορά Χορευτό Άγιοι Σαράντα Άγιος Ιωάννης Μυλοπόταμος Τσαγκαράδα Βυζίτσα Μηλιές Λαμπινού Ποτιστικά Πάλτση Μουρτιάς Αργαλαστή Κατηγιώργης Πλατανιάς (Μικρό) Τρίκερι Νησί Τρίκερι Μηλίνα Χόρτο Λεφόκαστρο Άφησσος Καλά Νερά Κάτω Γατζέα (Συκιά) Άνω και Κάτω Λεχώνια Αγ. Γεώργιος Νηλείας

 

Φωτογραφικό υλικό: Πήλιο - Φωτοδιαδρομή, Μιχάλης Πόρναλης

Αγ. Νικολάου 29, Βόλος 38221, τηλ: 0421 32403

 


 

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ - ΠΙΤΕΣ

                    

ΓΛΥΚΑ

 ΠΙΤΕΣ

 


                                                                 ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


Καρυδάκι

  • 1 κιλό καρυδάκια φρέσκα
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • Ξύλο κανέλλας
  • κανελλογαρύφαλλα
  • Βανίλια

Τρυπάτε κάθε καρύδι με χοντρό καρφί.Τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν.Τα στραγγίζετε, τα σκεπάζετε με κρύο νερό και τα αφήνετε 3 ημέρες μέχρι να ξεπικρίσουν αλλάζοντας συχνά το νερό. Βράζετε τη ζάχαρη με ένα κιλό νερό για 5 λεπτά. Ρίχνετε μέσα τα καρυδάκια, τα αφήνετε να πάρουν 1-2 βράσεις. Την επόμενη μέρα τα ξαναβράζετε με μερικά κανελλογαρύφαλλα και την κανέλα μέχρι να δέσει το σιρόπι. Όταν κρυώσει τα βάζετε σε γυάλινα βάζα.

 Νεράντζι

  • 1 κιλό νεραντζάκια πράσινα
  • 750 γραμμάρια ζάχαρη
  • 200 γραμμάρια γλυκόζη

Πλένετε τα νεραντζάκια, αφαιρείτε τους σπόρους με καρφί ή με ξύλο για σουβλάκι. Τα βάζετε σε κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με νερό και τα βράζετε για 10 λεπτά. Τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε σε κρύο νερό. Τα αφήνετε για 8 ημέρες αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές την ημέρα μέχρι να ξεπικρίσουν. Βρά-

ζετε τη ζάχαρη με 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό για 5 λεπτά. Προσθέτετε τα νεραντζάκια και τα

βράζετε για 10 λεπτά. Τα αφήνετε για 24 ώρες. Προσθέτετε τη γλυκόζη και βράζετε το γλυκό μέχρι

να δέσει το σιρόπι. Όταν κρυώσει το τοποθετείτε σε γυάλινα βάζα. 

Μήλο

 

  • 1 κιλό μήλα φιρίκια
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • Βανίλια
  • Αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρντισμένα

Καθαρίζετε τα μήλα, αφαιρείτε τους σπόρους με το ειδικό εργαλείο, τα πλένετε καλά και τα ρίχνετε

σε νερό με χυμό από 1 λεμόνι. Βράζετε 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη με 2 1/2 φλιτζάνια του τσα-

γιού νερό και μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού για 5 λεπτά. Προσθέτετε τα μήλα και την υπόλοιπη

ζάχαρη και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν κάπως τα μήλα. Την επόμενη ημέρα βράζετε πάλι το

γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι. Λίγο πριν το αποσύρετε από τη φωτιά προσθέτετε το χυμό λεμονιού.

Σβήνετε τη φωτιά προσθέτετε τη βανίλια και αφήνετε το γλυκό να κρυώσει. Βάζετε σε κάθε φιρίκι στην

τρύπα από τα κουκούτσια ένα αμύγδαλο και τα τοποθετείτε σε γυάλινα βάζα. 

 

Βύσσινο

 

  • 1 κιλό βύσσινο

  • 1 κιλό ζάχαρη

 

Πλένετε το βύσσινο και αφαιρείτε τα κοτσάνια και τα κουκούτσια. Βράζετε τα κουκούτσια σε 2

φλιτζάνια του τσαγιού νερό και κατόπιν το στραγγίζετε. Βάζετε σε μία κατσαρόλα το βύσσινο, τη

ζάχαρη και το νερό από το στράγγισμα και αφήνετε τα βύσσινα να βγάζουν το υγρό τους. Κατόπιν

βράζετε το γλυκό για10 λεπτά. Στραγγίζετε το σιρόπι και το βάζετε να βράσει για 10 λεπτά αφαι-

ρώντας τον αφρό. Προσθέτετε το βύσσινο και τα αφήνετε να πάρουν ακόμα 2-3 βράσεις. Αποσύ-

ρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και όταν κρυώσει το γλυκό το βάζετε σε γυάλινα βάζα.

 

Σταφύλι

 

  • 1 κιλό σταφύλια χωρίς κουκούτσια 

  • 500 γραμμάρια ζάχαρη

  • 4 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι

  • Βανίλια

 

Αφαιρείτε τα τσαμπιά από τα σταφύλια και πλένετε καλά τις ρώγες. Τα βάζετε σε κατσαρόλα 

με τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό και τα σιγοβράζετε για 10

λεπτά. Την επόμενη ημέρα τα βράζετε πάλι μέχρι να δέσετε το σιρόπι. Τα αποσύρετε από τη φω-

τιά και  προσθέτετε τη βανίλια. Όταν κρυώσουν τα βάζετε σε γυάλινα βάζα. 

 

Συκαλάκι

 

  • 1 κιλό συκαλάκια 

  • 1 1/2 κιλό ζάχαρη 

  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό λεμονιού

 

Τρυπάτε κάθε συκαλάκι με χοντρό καρφί. Τα βράζετε σε μπόλικο νερό. Τα τρυπάτε με οδοντο-

γλυφίδα και αν πέφτουν είναι έτοιμα. Τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε  σε κρύο νερό και τα στραγγίζετε πάλι. Βράζετε τη ζάχαρη με 4 φλιτζάνια του τσαγιού νερό μέχρι να αρχίσει να κάνει φούσκες. Προσ- 

θέτετε τα συκαλάκια και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι. Τέλος, προσθέτετε το χυ-  

μό λεμονιού. Βάζετε τα συκαλάκια σε γυάλινα βάζα. 

 


ΠΙΤΕΣ

 

Τυρόπιτα

  • 500 γραμμάρια φέτα

  • 100 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα τριμμένη

  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη

  • Άνηθο ή δυόσμο ψιλοκομμένο

  • 4 αυγά χτυπημένα

  • Πιπέρι

  • Βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

  • 500 γραμμάρια φύλλο

 

Λιώνετε την φέτα με ένα πιρούνι. Προσθέτετε την κεφαλογραβιέρα, το γάλα, το βούτυρο, τον άνηθο

ή τον δυόσμο, τα αυγά και το πιπέρι. Βουτυρώνετε ένα ταψί και τοποθετείτε ένα-ένα τα μισά βουτυ-

ρωμένα φύλλα. Στρώνετε το μίγμα των τυριών και σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα βουτυρωμένα

φύλλα. Ψήνετε την τυρόπιτα σε μέτριο φούρνο για μια ώρα περίπου.

 

Χορτόπιτα

 

  • 1 1/2 κιλό χόρτα διάφορα τρυφερά

  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

  • 250 γραμμάρια τυρί φέτα

  • 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

  • Άνηθο-μαϊντανό ψιλοκομμένο

  • 4 αυγά χτυπημένα

  • 2 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη

  • Λίγο αλάτι-πιπέρι

  • 500 γραμμάρια φύλλο

 

Καθαρίζετε, πλένετε, ζεματάτε τα χόρτα, τα στύβετε και τα κόβετε. Λιώνετε τη φέτα με πιρούνι. Ζε-

σταίνετε το μισό λάδι και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια και τα χορταρικά. Κατεβάζετε την κατσαρόλα

από την φωτιά και προσθέτετε το τυρί, τα αυγά, τον άνηθο και μαϊντανό, τη φρυγανιά και το αλατο-

πίπερο. Αλείφετε ένα ταψί με λάδι και στρώνετε ένα-ένα τα μισά φύλλα αλειμμένα με λάδι. Προσ-

θέτετε το μίγμα των χορταρικών και σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα. Ψήνετε

την χορτόπιτα σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου. 

 

Κοτόπιτα

 

  • 1 κοτόπουλο του 1 κιλού

  • 1 ολόκληρο κρεμμύδι

  • 500 γραμμάρια φύλλα

  • 1 φύλλο δάφνης

  • 2 κουταλιές σούπας κοφτές βούτυρο

  • 2 αυγά χτυπημένα

  • Λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

  • Λίγο μοσχοκάρυδο

  • 1 φλιτζάνι τσαγιού τυρί τριμμένο

  • 2 κουταλιές σούπας γεμάτες αλεύρι

  • Αλάτι - πιπέρι

  • Μαϊντανό ή άνηθο ψιλοκομμένο

 

Καθαρίζετε και πλένετε το κοτόπουλο. Το βάζετε σε μία κατσαρόλα με νερό, το ολόκληρο κρεμ-

μύδι και το φύλλο δάφνης και το αφήνετε να βράσει καλά. Μόλις κρυώσει το κοτόπουλο, αφαιρείτε

τις πέτσες και τα κόκαλα και κόβετε το ψαχνό σε μικρά κομματάκια. Ετοιμάζετε μια άσπρη σάλτσα

με το βούτυρο, το αλεύρι και 2 φλιτζάνια του τσαγιού από το ζουμί που έβρασε το κοτόπουλο. Όταν 

κρυώσει η σάλτσα προσθέτετε τα αυγά χτυπημένα, το τυρί, το μοσχοκάρυδο, το αλατοπίπερο καθώς

και μαϊντανό ή τον άνηθο. Βουτυρώνετε το ταψί και απλώνετε τα μισά φύλλα αλειμμένα με βούτυρο.

Σκεπάζετε τα φύλλα με τη γέμιση και τελειώνετε την πίτα με τα υπόλοιπα βουτυρωμένα φύλλα. Ψή-

νετε την κοτόπιτα σε μέτριο φούρνο για 45-50 λεπτά.

 

Σπανακόπιτα

 

  • 1 κιλό σπανάκι

  • 300 γραμμάρια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

  • 2 αυγά

  • 1 1/2 φλιτζάνι του καφέ λάδι

  • Αλάτι - Πιπέρι

  • 500 γραμμάρια φύλλο 

 

Καθαρίζετε, πλένετε και ζεματάτε το σπανάκι. Το στύβετε πολύ καλά και το κόβετε. Ζεσταίνετε

το μισό λάδι και σοτάρετε ελαφρά τα κρεμμυδάκια και το πράσο. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από  

την φωτιά, προσθέτετε τον άνηθο και τα αυγά χτυπημένα, το σπανάκι και το αλατοπίπερο και ανα-

τεύετε. Αλείφετε ένα ταψί με λάδι και απλώνετε τα μισά φύλλα ένα - ένα αλειμμένα με λάδι. Προσ- 

θέτετε τη γέμιση και σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, πάλι ένα - ένα αλειμμένα με λάδι.

Ψήνετε τη σπανακόπιτα σε μέτριο φούρνο για μια ώρα.

 

Μηλόπιτα

 

  • 3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι

  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι

  • 3/4 φλιτζάνι του τσαγιού μαργαρίνη

  • 2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη

  • 1 κιλό ξυνόμηλα τριμμένα

  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα

  • Λίγη κανέλλα

  • 1 ασπράδι αυγού

 

Κοσκινίζετε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτετε τη μαργαρίνη κομμένη κομματάκια. Τα ανακατεύ-

ετε και ρίχνετε 3 - 4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό. Ζυμώνετε για λίγο τα υλικά και κατό-

πιν χωρίζετε τη ζύμη στα δύο. Στρώνετε τη μισή ζύμη σε φόρμα ή ταψί και πασπαλίζετε την επιφά-

νεια με τη φρυγανιά. Ανακατεύετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ασπράδι και τα στρώνετε πάνω

από τη ζύμη. Σκεπάζετε τη γέμιση με την άλλη μισή ζύμη, κάνετε μερικές τρύπες με πιρούνι και αλ-

λείφετε την επιφάνεια με το ασπράδι. Ψήνετε τη μηλόπιτα σε μέτριο φούρνο προς δυνατό φούρνο

για 50-60 λεπτά.

 

Μπουγάτσα

 

  • 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

  • 3/4 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό

  • 3 αυγά

  • 6 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα ζεστό

  • Φλούδα λεμονιού ξυσμένη

  • 150 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

  • 500 γραμμάρια φύλλο κρούστας

  • Ζάχαρη άχνη

  • Κανέλλα

 

χτυπάτε μαζί το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και τα αυγά. Βάζετε το μίγμα σε μια κατσαρόλα και ρίχνετε 

λίγο-λίγο το ζεστό γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα. Τα αφήνετε να πάρουν μερικές βράσεις. Στο τέ-

λος ρίχνετε το ξύσμα του λεμονιού. Αλείφετε με λιωμένο βούτυρο ένα-ένα τα φύλλα. Στρώνετε τα μι-

σα σε βουτυρωμένο ταψί. Ρίχνετε την κρέμα και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα. Ψήνετε τη

μπουγάτσα σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Πριν σερβίρετε πασπαλίζετε τη μπουγάτσα

 

Αρχή Σελίδας