ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

 

 

 

 

1. Η  Μάστιγα του Αιώνα

2. Ο Ρόλος της Οικογένειας

3. Λόγοι που οδηγούν τους Νέους  στα Ναρκωτικά

4. Τρόποι Αντιμετώπισης

5. Τα Ναρκωτικά στο Βόλο

 

                                                                   

                                               

1. Η Μάστιγα του αιώνα

 Η χειρότερη μάστιγα του αιώνα μας τα ναρκωτικά, απειλεί θανάσιμα την ανθρωπότητα. Την πρώτη θέση σ' αυτή τη μακάβρια πορεία, κρατούν σταθερά οι νέοι. Στην Ελλάδα μας, τα ναρκωτικά κάνουν πραγματική θραύση. Χίλια άτομα πέθαναν, μονάχα στην Αθήνα, τα τελευταία δέκα χρόνια.

Το θέμα των ναρκωτικών πρέπει να ενδιαφέρει πάνω απ' όλους τους γονείς. Τι πρέπει να κάνουν αυτοί οι γονείς που γεννούν και μεγαλώνουν παιδιά για να μη τα βρουν κάποια μέρα νεκρά, ολομόναχα σε κάποιο υπόγειο ή τρώγλη, σ' ένα γιαπί, με μια σύριγγα δίπλα τους.

 

 

2. Ο Ρόλος της Οικογένειας

 Η οικογένεια επηρεάζει και διαμορφώνει την προσωπικότητα του ατόμου και το χαρακτήρα του. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες με γερούς συναισθηματικούς δεσμούς και κατανόηση και βρίσκουν αγάπη και τρυφερότητα και ολόψυχη συμπαράσταση στα προβλήματά τους, σχεδόν κατά κανόνα δεν ξεστρατίζουν. Όταν όμως τα παιδιά μεγαλώνουν σ' ένα περιβάλλον όπου οι γονείς δεν μπορούν να συνεννοηθούν, οι διαπληκτισμοί τους είναι συχνοί και ο καθένας τραβά το δρόμο του, όταν ξεσπούν στα παιδιά τους, τους αφήνουν ψυχολογικά τραύματα και τη διάθεση να φύγουν από ένα τέτοιο σπίτι μια ώρα γρηγορότερα.

 

3. Λόγοι που οδηγούν τους Νέους στα Ναρκωτικά

     Η αποτροπή της χρήσης των Ναρκωτικών, ιδιαίτερα από τους νέους, είναι ένας στόχος που όλοι οι αρμόδιοι περί τα ναρκωτικά, κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, προσπαθούν να επιτύχουν.

Είναι γεγονός ότι ιδιαίτερα τα νέα άτομα που περνούν το στάδιο της εφηβείας μέσα στις δυσκολίες της ψυχοσωματικής ανάπτυξης, εξέλιξης της ολοκλήρωσης της ταυτότητας και της αποδοχής του στενού και ευρύτερου περιβάλλοντος, βιώνουν κατά τον πιο έντονο τρόπο τον σκληρό ανταγωνισμό της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας, την μοναξιά που ο άνθρωπος της μεγαλούπολης αισθάνεται, τον βομβαρδισμό που δέχεται ανελέητα από τα μέσα ενημέρωσης, την ασυνέπεια λόγων και έργων των ΄΄μεγάλων΄΄, ακόμη και από τους ίδιους τους γονείς του, την έλλειψη συναισθηματικών δεσμών στην ίδια την οικογένεια και τέλος τον ισοπεδωτικό τρόπο εκπαίδευσης, τον ανταγωνισμό και την ανεργία.

Αυτές είναι μερικές από τις αιτίες που οδηγούν ορισμένους νέους στα ναρκωτικά, προκειμένου είτε να νιώσουν περιστασιακά ΄΄ηδονή΄΄ ή να ΄΄πάψουν΄΄ να νιώθουν και να αισθάνονται καταστάσεις που τους δημιουργούν συναισθηματικό πόνο και ανασφάλεια.

 

 

 

4. Τρόποι Αντιμετώπισης.

     Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ναρκωτικών πιστεύω πως η οικογένεια θα πρέπει να είναι λειτουργική. Για να το πετύχουν οι γονείς αυτό θα πρέπει οι σχέσεις τους με τα παιδιά να χαρακτηρίζονται από τρυφερότητα, εμπιστοσύνη και αμοιβαίο σεβασμό.
    Επίσης οι γονείς θα πρέπει να έχουν επικοινωνία με τα παιδιά και να μην   απορρίπτουν τις ιδέες τους χωρίς συζήτηση. Η οικογένεια πρέπει να λειτουργεί σαν μία ομάδα όπου ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα την οποία οι υπόλοιποι αποδέχονται και αναγνωρίζουν χωρίς να υπάρχει ο φόβος της αυστηρής κριτικής.
    Για να κρατηθούν οι νέοι από τα ναρκωτικά θα πρέπει να ενημερώνονται για τους κινδύνους που κρύβουν τα ναρκωτικά. Να ιδρύονται πολιτιστικά και ψυχαγωγικά κέντρα καθώς επίσης και πολλά κέντρα αποτοξίνωσης. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να τιμωρούν αυστηρά τους εμπόρους του λευκού θανάτου και να συνεργάζονται για την εξάρθρωσή τους. Είναι ευθύνη των κυβερνήσεων να είναι φυλακές της υγείας του λαού και του κοινωνικού συνόλου.
    Η καταπολέμηση των ναρκωτικών είναι καθήκον του καθενός για αυτό θα πρέπει με κάθε μέσο να εμποδίζουμε τη διάδοση τους.

 

 

 5. Τα Ναρκωτικά στο Βόλο

 

Θλιβερή είναι  η εκτίμηση των αστυνομικών που θεωρούν ότι θ΄ αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων από ναρκωτικά τους επόμενους μήνες. Kαι τούτο επειδή αρκετοί χρόνιοι χρήστες ηρωίνης έχουν φτάσει σε πολύ προχωρημένο στάδιο και ο οργανισμός τους έχει εξασθενήσει. H χρονιά που διανύουμε έχει άλλωστε έως τώρα τα περισσότερα θύματα του "λευκού" θανάτου συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές.
Συγκλονιστικά όμως είναι τα στοιχεία και πανελλαδικά. Στις τελευταίες 10 ημέρες 10 νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ναρκωτικά. Aπό τις αρχές του χρόνου (2000) έως τέλος Oκτωβρίου έχουν αναφερθεί σ΄ όλη την Eλλάδα 230 θάνατοι που αποδίδονται σε χρήση ναρκωτικών. Aπό αυτούς 144 στην Aθήνα, 46 στη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι στην επαρχία. Tο 1999 καταγράφηκαν 274 θάνατοι από ναρκωτικά. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η αύξηση των θανάτων από ναρκωτικά, θεωρούν οι διωκτικές αρχές ότι οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η διακίνηση ναρκωτικών από τις χώρες των Bαλκανίων προς την Eλλάδα σε συνεργασία με τα κυκλώματα των Eλλήνων εμπόρων ναρκωτικών. Aκόμη η έξαρση θανάτων των τελευταίων ημερών αποδίδεται από τους αστυνομικούς και στην εποχή, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι την άνοιξη και το φθινόπωρο σημειώνονται αρκετοί θάνατοι χρόνιων χρηστών.
Aπό πανελλαδικά στατιστικά διαπιστώνεται ότι ο δείκτης των θανάτων από ναρκωτικά εκτινάχθηκε στα ύψη από το 1994 και μετά, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί πολλοί θάνατοι και σε άτομα μικρής ηλικίας. Kατά μέσο όρο οι ηλικίες θανάτων είναι 30 ετών και πάνω, δηλαδή οι παλιοί χρήστες των οποίων ο οργανισμός έχει εξασθενήσει λόγω της χρόνιας χρήσης.
Xαρακτηριστική είναι η αναφορά αξιωματικού της Δίωξης Nαρκωτικών  ότι "αν οι νέοι δεν συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να μείνουν μακριά από τον εφιάλτη των ναρκωτικών, τότε κάθε χρόνο θα έχουμε περισσότερους νεκρούς από τον προηγούμενο...".

 

Επιστροφή στην αρχή