ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

 

 

 

1.Το INTERNET στη ζωή μας

2.Εικονική Πραγματικότητα

3. Οι HACKERS

4.Η Βία στον Παγκόσμιο Ιστό

 

 

1. Το Internet στη ζωή μας

Όλοι ακούμε συνεχώς για την υπερλεωφόρο των πληροφοριών, και πώς πρόκειται να επηρεάσει τη ζωή μας, να μας δώσει ελευθερία, απελευθέρωση του λόγου, και καλύτερη δια-προσωπική επικοινωνία. Το Internet τελευταία έχει αρχίσει να μεταμορφώνεται σε ένα άλλο είδος τηλεόρασης, υιοθετώντας όλο και περισσότερο το είδος σχέσης πομπού-δέκτη, με τη δικαιολογία ότι "πάντα υπάρχει η δυνατότητα αμφίδρομης επίδρασης". Κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχει η δυνατότητα αλληλεπίδρασης, αλλά φαίνεται ότι συγχέουμε τη δυνατότητα με την πραγματοποίηση. Διαπράττουμε το ίδιο λάθος με αυτούς που υποστηρίζουν ότι οι τηλεθεατές έχουν πάντα την επιλογή να κλείσουν την τηλεόραση. Ένα άλλο ανησυχητικό θέμα που έχει προκύψει είναι η ιδιωτική ζωή. Το λάθος εδώ έγκειται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ότι ο κυβερνοχώρος είναι μια ζώνη "παιχνιδιού", ένας χώρος όπου όλοι είναι αυτό που θέλουν να είναι, ένα μέρος χωρίς σύνορα ούτε νόμους.

Σχετικά με τη γενικότερη παρουσία του Internet στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου και την επίδρασή του σε αυτή μάλλον καλή άποψη έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Το 77,4% θεωρεί θετική την παρουσία του ενώ μόνο το 3,9 έχει αντίθετη άποψη. Ευχάριστα συναισθήματα προκαλεί στο 70,3% και αρνητικά στο 5,2%. Αίσθηση ελευθερίας δίνει στο 53,5% ενώ αυστηρά ελεγχόμενοι αισθάνεται το 14,1% . Αίσθηση ισχύς και δύναμης προσφέρει στο 53,2% ενώ αδύναμοι αισθάνονται το 4,4%. Ανασφάλεια δημιουργεί στο 14,2% όσων απάντησαν.

 

 

2.  Εικονική Πραγματικότητα

                                                                   

             Η Εικονική Πραγματικότητα είναι μια νέα και πρωτοποριακή τεχνολογία που μας δίνει τη δυνατότητα, μέσα από τις εφαρμογές της, να βιώσουμε αφηρημένες έννοιες και ιδέες, να επισκεφτούμε χώρους που είναι απρόσιτοι ή δεν υπάρχουν πια και να εξετάσουμε αντικείμενα από διαφορετικές και πρωτόγνωρες οπτικές γωνίες. Στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού το τμήμα Εικονικής Πραγματικότητας ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1998, με στόχο να αξιοποιήσει την τεχνολογία αυτή για να ενισχύσει το έργο της έρευνας και διάδοσης της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες του τμήματος περιλαμβάνουν τη σύσταση ενός πρωτοποριακού περιβάλλοντος, με την εγκατάσταση της αντίστοιχης τεχνολογικής υποδομής στους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου και με τη δημιουργία του εκπαιδευτικού και εκθεσιακού περιεχομένου.

 

3. Οι Hackers

Hacker είναι κάθε άτομο που παρανόμως προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα και προξενεί καταστροφές σε αυτό ή αφήνει εσκεμμένα ίχνη. Ο όρος δημιουργήθηκε το 1985 από "Hackers" (χάκερς) για να αντισταθούν στην κακή χρήση του όρου "χάκερ" από τους δημοσιογράφους. O όρος hacker στην αρχή σήμαινε άτομο ενθουσιώδες με κάτι. H κακή χρήση από τους δημοσιογράφους των HΠA έκανε τον όρο να είναι συνώνυμός του ηλεκτρονικού εγκληματία. Προηγούμενα οι hackers προσπάθησαν να καθιερώσουν τον όρο "worm" (σκουλήκι) χωρίς όμως επιτυχία.

H χρήση των δύο αυτών νεολογισμών από την κοινότητα των πληροφορικών δείχνει την ισχυρή αντιπάθεια που υπάρχει για τους βανδαλισμούς και τις κλοπές που γίνονται στα υπολογιστικά συστήματα κατά τη διάρκεια του "cracking". Aν και τα όρια μεταξύ hacking και cracking είναι δυσδιάκριτα, οι hackers ακόμη και όταν διεισδύουν σε υπολογιστικά συστήματα το θεωρούν καθαρά γνωσιακή διαδικασία και δεν πειράζουν ούτε τροποποιούν τίποτε. Γι' αυτό συνήθως αντιπαθούν τους crackers τους οποίους θεωρούν αδαείς προγραμματιστές με μεγάλη όμως υπομονή τύπους σκοτεινούς που δεν έχουν να κάνουν τίποτε καλύτερο από το να διεισδύουν σε υπολογιστικά συστήματα, αφήνοντας εμφανή ίχνη πίσω τους, ίχνη που πολλές φορές είναι καταστροφικά για τα συστήματα..

 

4. Η Βία στον παγκόσμιο Ιστό

Η πορνογραφία υπάρχει στο Internet. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Μόνο ατυχείς απόπειρες λογοκρισίας μπορούν να γίνουν.

Ένας από τους τομείς που η σύγχρονη τεχνολογία δοκιμάζει την κοινωνία μας αφορά και το λεγόμενο πρόβλημα της πορνογραφίας. Μετά τη φιλελεύθερη έκρηξη της δεκαετίας του '60 οι δυτικές τουλάχιστον κοινωνίες είχαν βρει μια ισορροπία. H πορνογραφία θεωρήθηκε έκφραση  ακραία μεν, αλλά καθ' όλα νόμιμη  και τέθηκαν οι κανόνες στην πρόσβασή της. Περιοδικά, βιντεοταινίες κ.λ.π. με ερωτική θεματογραφία μπορούν να πουληθούν, αλλά μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών, η έκθεσή τους σε δημόσιο χώρο απαγορεύεται, όπως απαγορεύεται και η μετάδοση ερωτικών ταινιών από τηλεοπτικούς σταθμούς παρά μόνο από συνδρομητικά κανάλια.

Με τη ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας οι οργανωμένες κοινωνίες και ειδικά οι αναπτυσσόμενες και οι υποανάπτυκτες αδυνατούν να παρακολουθήσουν, πόσο μάλλον να θεσμοθετήσουν κανόνες και νόμους προστασίας από το οργανωμένο έγκλημα.

Τα δυτικά αναπτυγμένα κράτη αρχίζουν να σχοινοβατούν  ανάμεσα στην προστασία του πολίτη (και ειδικά των ανηλίκων) και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων - ελευθερίας.

Το σίγουρο είναι ότι δεν ευθύνεται το μέσο (Internet) αλλά η χρήση του, και καλούμαστε όλοι μας να προστατεύσουμε το μέσο από κάθε κακόβουλη χρήση. 

 

 

Επιστροφή στην αρχή