ΑΘΛΗΤΙΚΑ


Ολυμπιακοί Aγώνες 2004

 

 

13-29 

Αυγούστου 

2004

 

Ημέρες πριν την έναρξη των Αγώνων

 


 

 

     

 

Ιστορία

Η αρχαία Ελληνική Ιστορία εδώ και πολλούς αιώνες πλαστογραφείται σε πολλούς τομείς όπως η ύπαρξη στην αρχαία Ελλάδα ,Ολυμπιάδων γυναικών με την επωνυμία "΄Ηραια" που γινόταν στην Ολυμπία και ότι η πρώτη Ολυμπιάδα έγινε στην αρχή της Μυκηναικής εποχής όταν βασιλιάς των Μυκηνών ήταν ο Πέλοπας παππούς του Αγαμέμνωνα.
Αντίθετα η λεγόμενη "πρώτη" Ολυμπιάδα του 776 π.χ στην πραγματηκότητα είναι η πρώτη μετά την ανασύσταση από τον Ίφιττο κατά την περίοδο των εμφυλίων πολέμων.

Η Ολυμπιάδα των γυναικών γινόταν κάθε 5 χρόνια. ΄Υφαιναν πέπλο στην ΄Ηρα 16 παρθένες και οι ίδιες διοργάνωναν τα " ΄Ηραια" Αυτή που τη δημιούργησε ήταν η Ιπποδάμεια.
Γινόταν ένα μόνο αγώνισμα και στην νικήτρια δινόταν στεφάνι ελιάς.Δεν είχαν το δικαίωμα να παρευρίσκονται στους αγώνες των ανδρών.
Η μόνη που παρέβηκε το νόμο ήταν η Καλλιπάτειρα. Δεν την τιμώρησαν επειδή καταγόταν από οικογένεια Ολυμπιονικών.
Η τιμωρία της θα ήταν να γκρεμισθεί από ένα βράχο, σύμφωνα με τους νόμους των Ηλείων.
Την οργάνωση και την εποπτεία των αγώνων των ανδρών είχαν για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οι Ηλείοι Ελλανοδίκες, που με τις πορφυρές τους ενδυμασίες θύμιζαν τη βασιλική καταγωγή του θεσμού.
Στην αρχή ήταν 2,αργότερα 10 και 12 για να σταθεροποιηθούν από το 348 π.χ. σε 10.Εκλεγόταν με κλήρο απ' όλους τους Ηλείους και είχαν μεγάλες αρμοδιότητες.

Στην αρχή διαρκούσαν οι αγώνες 1 μέρα, αργότερα με την προσθήκη νέων αγωνισμάτων αυξήθηκαν σε 2 ως3 και σταθεροποιήθηκαν στις 5.
Ο Παυσανίας αναφέρει ότι οι πρώτες 14 Ολυμπιάδες είχαν για μοναδικό αγώνισμα το δρόμο 1 σταδίου (192,28) και από κει και πέρα σταδιακά αυξήθηκαν σε πολλά αγωνίσματα. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν οι ελεύθεροι ΄Ελληνες.
Ο έλεγχος της Ελληνικής καταγωγής ήταν πολύ αυστηρός.
Αποκλείονταν οι μη ΄Ελληνες, οι γυναίκες,οι δούλοι, οι ιερόσυλοι, οι κατηγορούμενοι για φόνο ή κλοπή και οι Ελλανοδίκες.

Στις μέρες των αγώνων η μόνη γυναίκα που επιτρεπόταν να μπει ήταν η ιέρεια της Δήμητρας η Χαμόνη.

Την α' μέρα οι αθλητές έδιναν τον όρκο, την β' γινόταν οι αρματοδρομίες, η γ' μέρα ήταν αφιερωμένη στη λατρεία του Δία,την δ' μέρα γινόταν τα βαριά αγωνίσματα (πάλη, πυγμή κ.ά) και την ε' μέρα ανακηρύσσονταν και στεφανώνονταν με τον κότινο οι Ολυμπιονίκες.
Η νίκη ισοδυναμούσε με απόκτηση πανελλήνιας φήμης και δόξας.

Ο πρώτος Ολυμπιονίκης από την ανασύσταση του 776 π.χ. ήταν ο Ηλείος Κόροιβος και ο τελευταίος σύμφωνα με αρχαίες μαρτυρίες, ο Αρτάβασδος ο Αρμένιος, αθλητής στην πυγμή, στην Ολυμπιάδα του 385 μ.χ. Οι Ολυμπιάδες που οργανώθηκαν από τους Πισάτες χαρακτηρίστηκαν από τους Ηλείους Ανολυμπιάδες.

Με την επικράτηση του Χριστιανισμού άρχισαν να παρακμάζουν ωσότου ο Θεοδόσιος Α' έδωσε το τελειωτικό κτύπημα με την απαγόρευσή τους το 393μ.χ.
Πέρασαν από τότε 1500 χρόνια περίπου για να αναβιώσουν και πάλι.

Η αναβίωσή τους οφείλεται στο Γάλλο Πιέρ ντε Κουμπερντέν.
Αφορμή στάθηκαν οι εντυπωσιακές αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έγιναν στην περιοχή της αρχαίας Ολυμπίας στα τέλη του 19ου αιώνα από ομάδα Γερμανών επιστημόνων, με επικεφαλής τον ΄Ερνεστ Κούρτιους.
Στο συνέδριο που έγινε τον Ιούλιο του 1894 κηρύχτηκε επίσημα η επανάληψη των αγώνων με τόπο διεξαγωγής τους στην κοιτίδα της Ολυμπιακής ιδέας την Ελλάδα. Πραγματοποιήθηκαν το 1896,από τις 24 Μαρτίου ως2 Απριλίου στην Αθήνα με συμμετοχή 285 αθλητών, από 14 χώρες. Πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης ο Σπύρος Λούης. Από τότε γίνονται κάθε 4 χρόνια σε διάφορες πόλεις του κόσμου. Φυσικό είναι ότι οι αγώνες που γίνονται σήμερα έχουν χάσει την αίγλη τους την παλαιά, έχουν καταντήσει περισσότερο να είναι εμπορικοί και διαφημιστικοί.

     

 

 

 

       Αθλήματα

    Κατά τη διάρκεια των 17 ημερών των Ολυμπιακών Αγώνων, τον Αύγουστο του 2004, 11.000 περίπου αθλητές και αθλήτριες, συνοδευόμενοι από 5.000 προπονητές, φυσιοθεραπευτές, αρχηγούς ομάδων κ.λπ. από περίπου 200 χώρες θα αγωνιστούν σε 28 αθλήματα και 296 αγωνίσματα.

Εκτός από τα παραπάνω προγραμματισμένα Ολυμπιακά αθλήματα και αγωνίσματα, έχουν προταθεί από τις Διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες για να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τα εξής: squash, καράτε, τεχνική κολύμβηση, μπιλιάρδο και bowling.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της "Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004" έχει εισηγηθεί στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για το Θαλάσσιο Σκι.

 

 

 

 

   

 

Εθελοντισμός

Ο Εθελοντισμός αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι αναγκαίοι εθελοντές για τους Αγώνες του 2004 στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν τους 60.000 από μια δεξαμενή 100.000 υποψηφίων.

Σημαντική πρόοδος έχει γίνει στη Διεύθυνση Εθελοντών, η οποία έχει την ευθύνη προσέλκυσης και εκπαίδευσης των εθελοντών, και συνεργάζεται στενά με όλες τις Διευθύνσεις της «Αθήνα 2004» για την επιτυχή εθελοντική επάνδρωση των Αγώνων.

Η οργάνωση της Διεύθυνσης τηρεί το χρονοδιάγραμμα του κατευθυντηρίου σχεδίου που έχει υποβληθεί στη ΔΟΕ, ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης του στρατηγικού σχεδιασμού για το Πρόγραμμα Εθελοντισμού (1ο εξάμηνο 2001).

Η έναρξη του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2001, με την Ημερίδα του Εθελοντισμού σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πάνω από 450 οργανώσεις (2500 άτομα) συμμετείχαν, παρουσία του Πρωθυπουργού, των αρχηγών των κομμάτων, εκπροσώπων της Εκκλησίας και άλλων φορέων.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας αναγγέλθηκαν οι «Αρχές του Ολυμπιακού Εθελοντισμού», ενώ όλοι οι Έλληνες Ολυμπιονίκες ορίσθηκαν «Αγγελιαφόροι του Εθελοντισμού».

Η Ημερίδα αποτέλεσε την απαρχή ενός ουσιαστικού και γόνιμου διαλόγου για όλα τα θέματα που άπτονται της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων με τη συμμετοχή κυβερνητικών και μη-κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και αθλητικών και εθελοντικών φορέων, δίνοντάς τους ταυτόχρονα την ευκαιρία να τοποθετηθούν και να μετάσχουν στην προσπάθεια εξ' αρχής.

Η προσέλκυση και εκπαίδευση των εθελοντών σχεδιάζεται προσεκτικά ώστε να κορυφωθεί στους Αγώνες, αλλά ήδη η Διεύθυνση χειρίζεται έναν μεγάλο αριθμό ερωτημάτων για το Πρόγραμμα από όλον τον κόσμο, που καταγράφονται και θα απαρτίζουν τη βάση της περαιτέρω επικοινωνίας.

 

Αρχές του Ολυμπιακού Εθελοντισμού

Το Ιδεώδες

  1. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες υπερβαίνουν τα όρια μιας αθλητικής διοργάνωσης. Ήδη από την εποχή της Aρχαίας Ελλάδας συμβολίζουν μια ιδέα, ένα όραμα, ένα ιδεώδες. Τότε, και ακόμα περισσότερο στις μέρες μας, ο Ολυμπισμός αποτελεί μια οικουμενικής εμβέλειας πρόταση: στη σκληρή και συγκρουσιακή πραγματικότητα, αντιπαραθέτει τις αιώνιες αξίες της ειρήνης, της αρμονίας και του ανθρώπινου μέτρου. 
  2. Η Ελλάδα ανέλαβε να φιλοξενήσει τους Αγώνες του 2004 και να πραγματώσει με τη σειρά της τα Ολυμπιακά Ιδανικά. Και θα πετύχει το στόχο της. Είναι υποχρεωμένη να το πετύχει. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ελλάδας θα είναι Μοναδικοί. Θα γίνουν στη χώρα που γεννήθηκαν και στην πόλη που θέσπισε τη δημοκρατία. Εδώ, στο λίκνο του πολιτισμού, η ανθρωπότητα θα κληθεί να σκεφθεί για το νόημα της ειρηνικής άμιλλας και της αδάμαστης βούλησης του ανθρώπου. 
  3. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 είναι οι πρώτοι της τρίτης χιλιετίας. Μιας χιλιετίας που μας επιφυλάσσει τις μεγαλύτερες αλλαγές από καταβολής κόσμου, στη διάρκεια της οποίας όμως οι διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες θα πρέπει να έλθουν και πάλι στο παγκόσμιο προσκήνιο. Καλούμαστε να συμμετάσχουμε ενεργά στη χάραξη μιας νέας ειρηνικής πορείας για την οικουμένη. Μιας πορείας όπου η πρόοδος θα συμβαδίζει με το μέτρο και θα καταργεί την Ύβρη. 
    Η κλασική Ελλάδα μας δείχνει το δρόμο.

Ο Εθελοντισμός

  1. Τα Ιδεώδη του Ολυμπισμού δεν μπορούν να πραγματωθούν δίχως τη συμμετοχή των πολλών, όχι μόνο των αθλητών αλλά όλων εκείνων που βοηθούν στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα ιδεώδη δεν είναι κενές λέξεις. Η συνεργασία, η αναγνώριση, ο σεβασμός προς τους συνανθρώπους μας, η συμμετοχή, η ανιδιοτελής προσφορά και η απόλαυση του αγώνα αποτελούν αξίες που πρέπει να είναι προσιτές σε όλους. Ο εθελοντισμός δίνει αυτή τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες. Έτσι, τα οράματα θα δοκιμαστούν στην πράξη. Όλοι θα μπορέσουν να δώσουν το δικό τους αγώνα.
  2. Για όλους τους Έλληνες - σε όποια χώρα και αν ζουν - η συμμετοχή αποκτά και μιαν άλλη διάσταση. Καλούνται να μετάσχουν και να προσφέρουν στην μεγαλύτερη δοκιμασία, στη μεγαλύτερη ειρηνική πρόκληση που γνώρισε ποτέ η πατρίδα μας. Καλούνται να δοκιμάσουν τη χαρά της συμμετοχής σε μια γιορτή που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Καλούνται να υπηρετήσουν τις αξίες και τα σύμβολα που γεννήθηκαν εδώ και να αποδείξουν πως οι αξίες και τα σύμβολα αυτά, κτήμα πια της οικουμένης, αποτελούν βίωμα και οδηγό των σύγχρονων Ελλήνων. 
  3. Στη διάρκεια των Αγώνων, ολόκληρη η ανθρωπότητα θα έχει τα μάτια της στραμμένα στην Ελλάδα. Οφείλουμε να την τιμήσουμε. Ειδικά από την Ελλάδα, χώρα του Ξένιου Δία, όλοι περιμένουν πολλά. Η οικουμένη προσβλέπει στη συστράτευση όλων σε μια πανανθρώπινη εκδήλωση που καλείται να ανοίξει νέους δρόμους για το μέλλον της. Δεν επιτρέπεται να διαψεύσουμε τις προσδοκίες. Η Ελλάδα μπορεί να ξαναπαίξει τον ρόλο της ως οδηγού. Πρέπει να βοηθήσουμε να το πετύχει.

Ένα όραμα για όλους τους Έλληνες

  1. Κάθε Έλληνας μπορεί να ενστερνιστεί το όραμα, να το βιώσει με τις μικρές ή μεγάλες δυνάμεις του, να νιώσει τη χαρά της προσφοράς και της συμμετοχής στην εκπλήρωσή του και την ικανοποίηση της προσωπικής ανάληψης της ευθύνης που θα του αναλογεί. 
  2. Κάθε Έλληνας να βοηθήσει την πατρίδα του να αντηχήσει στα πέρατα του κόσμου, να ξαναμπεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου γίγνεσθαι, να αποδείξει σε όλους ότι οι Έλληνες είναι ικανοί και άξιοι για το καλύτερο. 
  3. Κάθε Έλληνας θα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι στην ώρα αυτής της οικουμενικής πρόκλησης ήταν στο πλευρό της χώρας του, σε μια εκδήλωση μοναδική και σε μια γιορτή όμοια της οποίας δεν έχει υπάρξει. Μια γιορτή, που μπορεί να ζήσει κανείς μόνο μια φορά. 
  4. Κάθε Έλληνας θα μπορεί να λέει: "Ήμουν κι εγώ εκεί".

 

Οι στόχοι μας για το 2004

  • Να οργανώσουμε άριστους Ολυμπιακούς Αγώνες ώστε η Αθήνα να αποτελεί στο μέλλον σημείο αναφοράς
  • Να επανατοποθετήσουμε τα Ολυμπιακά Ιδεώδη στο σύγχρονο πλαίσιο της 3ης χιλιετίας συνδέοντας την παράδοση με το μέλλον
  • Να αναπτύξουμε και να καθιερώσουμε την Πολιτιστική Ολυμπιάδα
  • Να διαδώσουμε και να θεσμοθετήσουμε την Ολυμπιακή Εκεχειρία
  • Να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής
  • Να συμβάλουμε στην ταχύτερη και σταθερή ανάπτυξη της χώρας
  • Να επιτύχουμε καλύτερη ισορροπία μεταξύ των ιδανικών του Ολυμπισμού και της εμπορικής διάστασης των Αγώνων
  • Να προβάλουμε την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία
  • Να αφήσουμε μια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές  

Πηγή: Site - Αθήνα 2004