ΑΘΛΗΤΙΚΑ


X-TREME SPORTS

 

 

xtreme.gif (2402 bytes)- treme Sports

 

Επικίνδυνα σπορ 

   Για τους πρωταγωνιστές των επικίνδυνων σπορ, είτε πρόκειται για αγώνες αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας είτε για τα πολλά καινούργια επικίνδυνα σπορ που έχουν ξεπηδήσει τον τελευταίο καιρό, όπως το bungee jumping, ή το πήδημα με αλεξίπτωτο από έναν ουρανοξύστη, ή και άλλα παλιότερα, όπως η αναρρίχηση σε πανύψηλους κάθετους βράχους, το ράφτινγκ και πολλά άλλα, που χαρακτηρίζονται με τον όρο X-treme Sports, δηλαδή ακραία σπορ, το μυστικό κρύβεται στην αδρεναλίνη. Για τους περισσότερους από εμάς, που έχουμε συνηθίσει στη σχετικά ακίνδυνη αστική ζωή, το ένστικτο της επιβίωσης, που ενεργοποιείται σε δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις, συνοδεύεται πάντα με την έκκριση αδρεναλίνης.

    Για τους περισσότερους από μας, που έχουμε βασικά απομακρυνθεί από αυτό το ένστικτο, η έκκριση της αδρεναλίνης, που ακολουθείται από μια εγρήγορση του οργανισμού και που έχει κύριο πρώτο χαρακτηριστικό την ταχυπαλμία, καθώς μας βρίσκει «απροπόνητους» από καιρό, έχει συνήθως αρνητικά και μάλλον παραλυτικά αποτελέσματα που, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να δημιουργήσουν και σοβαρά ψυχολογικά σοκ.

    Για τους λάτρεις των ακραίων σπορ, η αδρεναλίνη λειτουργεί με τον αρχέγονο τρόπο για τον οποίο επινοήθηκε από τη φύση. Για τους λάτρεις αυτών των σπορ ή άλλων επικίνδυνων δραστηριοτήτων, το ύψιστο σημείο του χάι κρύβεται στην ακραία στιγμή του κινδύνου, όταν βρίσκονται μετέωροι στον αέρα, ή όταν πρέπει να πάρουν μια επικίνδυνη στροφή με διακόσια χιλιόμετρα την ώρα, ή όταν πηδάνε από δύο με τρεις χιλιάδες μέτρα και ανοίγουν το αλεξίπτωτό τους διακόσια μέτρα πριν φτάσουν στο έδαφος. Mετά το τέλος του κατορθώματος, γιατί για τα μέτρα του κοινού ανθρώπου πρόκειται για κατορθώματα, την έκκριση της αδρεναλίνης ακολουθεί μια θριαμβευτική έκκριση ενδορφίνης και εγκεφαλίνης, που επιβραβεύουν αυτόν τον μετεωρισμό του «ήρωα» ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο, μερικά δευτερόλεπτα ή μερικές ώρες, ανάλογα με την περίπτωση.

 Αρχή

 

 

Canyoing

To να διασχίζει κάποιος φαράγγια, είναι σχετικά νέα δραστηριότητα στην Ελλάδα, κερδίζει όμως συνεχώς νέους και φανατικούς οπαδούς. Το γεγονός ότι συνδυάζει πολλές δραστηριότητες (ορειβασία, κολύμβηση) με την πρωτόγνωρη εμπειρία της καταρρίχησης σε καταρράκτη, την αίσθηση της απομόνωσης και τον ίλιγγο του ύψους την καθιερώνει ως κυρίαρχη στις υπαίθριες δραστηριότητες. Υπάρχουν όμως και κάποιοι κανόνες οι οποίοι πρέπει να ακολουθηθούν πιστά για την ασφαλή αλλά και πετυχημένη διάσχιση.``

  • Μελέτη και αναλυτική επεξεργασία των δεδομένων χαρακτηριστικών του φαραγγιού
    Η βιβλιογραφία, όπως και οι προφορικές μαρτυρίες, είναι η αρχή. Χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού - Γ.Υ.Σ. - ειδικά ορειβατικά έντυπα, οδηγίες ντόπιων αποτελούν την απαρχή του εγχειρήματος.
  • Συγκέντρωση του εξοπλισμού σας
    Συγκεντρώστε τον εξοπλισμό σας λαμβάνοντας υπόψη τις ακραίες συνθήκες που ενδεχομένως να επικρατούν μέσα στο φαράγγι (ύψος νερού, κρύο, αέρας, φυσικά εμπόδια).
  • Οργανώστε την αποστολή
    Οργανώστε την αποστολή παρέα με τουλάχιστον δύο πεπειραμένους ορειβάτες (ει δυνατόν οδηγούς βουνού) ή απευθυνθείτε σε μια από τις εταιρείες υπαίθριων δραστηριοτήτων που έχει κάποιο ανάλογο πρόγραμμα.
  • Δώστε το στίγμα σας
    Ειδοποιείστε για το εγχείρημά σας ή συνεννοηθείτε με την "υποστήριξή" σας για το σημείο που θα βρίσκεστε υπολογίζοντας τουλάχιστον το διπλάσιο χρόνο για την προσπάθεια και δώστε ένα όριο ασφαλείας για μια πιθανή διάσωση.
  • Καιρικές συνθήκες
    Υπολογίστε τις καιρικές συνθήκες πριν μπείτε μέσα στο φαράγγι. Μια ξαφνική μπόρα μπορεί να σας βάλει σε περιπέτειες.

    Εξοπλιστείτε σωστά
    Πριν ξεκινήσετε για τις εξορμήσεις σας, θα πρέπει να προετοιμάσετε σωστά το "οπλοστάσιό" σας, έτσι ώστε να μπορείτε να αντεπεξέλθετε σε κάθε δύσκολη στιγμή. Ξεκινώντας από το πιο ζωτικό μέρος του σώματος, το κεφάλι, έχουμε και λέμε:

  • Κράνος, ορειβατικού τύπου, ελαφρύ αλλά ανθεκτικό, προστατεύει από "αδέσποτες" πέτρες αλλά και ενδεχόμενες πτώσεις
  • Ισοθερμική στολή (Νεοπρέν), ειδική "λαστιχένια" στολή που λειτουργεί σαν θερμοσίφωνας (το νερό μπαίνει αλλά ζεσταίνεται αυτόματα από τη θερμοκρασία του σώματος). Η στολή πρέπει να περιλαμβάνει και ειδικές νεοπρέν κάλτσες και ειδικά για ακραίες περιπτώσεις και γάντια.
  • Ορειβατική Ζώνη (Μποντριέ), ειδική ζώνη ορειβατικού τύπου με ειδικά σημεία στήριξης των καραμπίνερ
  • Καραμπίνερ, Ειδικοί ορειβατικοί κρίκοι (απλοί και ασφαλείς) για το δέσιμο με το μποντριέ και τον καταβατήρα
  • Οκτάρι (ή καταβατήρας), ορειβατικός κρίκος σχήματος 8 μέσα από το οποίο περνάει το σχοινί που κρατάει το σώμα κατά την καταρρίχηση.
  • Λανιέρες, ορειβατικοί ιμάντες που χρησιμοποιούνται για την αγκύρωση σε κατάλληλα σημεία (βράχια, δέντρα).

    Στον τεχνικό εξοπλισμό θα πρέπει να προσθέσουμε και φακό κεφαλής, παγούρι με νερό, αδιάβροχο και σπίρτα καθώς και μια αλλαξιά με ειδικά θερμοεσώρουχα. Τέλος, στον ομαδικό εξοπλισμό θα πρέπει να εντάξουμε το ειδικό ορειβατικό σχοινί, ορειβατικά καρφιά και σφυρί για την "επένδυση" του φαραγγιού εκεί που δεν υπάρχουν φυσικά σημεία αγκύρωσης. Αυτά όμως συνήθως καλύπτονται από τις εταιρείες υπαίθριων δραστηριοτήτων

Το Λεξικό του Canyoning

  • Ραπέλ:  Κατάβαση καθέτου βράχου με τη βοήθεια σχοινιού, καραμπίνερ και καταβατήρα.
  • Αγκυρώνω: τοποθετώ ασφάλειες για το σχοινί, κυρίως για το ραπέλ.
  • Ανοίγω φαράγγι: διασχίζω για πρώτη φορά ένα φαράγγι. Τοποθετώ αγκυρώσεις για επόμενες διασχίσεις.
  • Αρνητικό: αρνητική κλίση του βράχου ο οποίος σχηματίζει εσοχή και έτσι το σώμα αιωρείται κατά την καταρρίχηση.
  • Τραβερσάρω: κινούμαι οριζόντια σε πλαγιά ή καταρράκτη (πολλές φορές με τη βοήθεια του σχοινιού) με σκοπό την αποφυγή νερών και άλλων εμποδίων.
  • Φρενάρω: επιβραδύνω το ρυθμό της καταρρίχησης συγκρατώντας με το χέρι το σχοινί.  

     Αρχή

 

   Rafting

        Το Rafting αποτελεί μια από τις ενεργητικές τουριστικές δραστηριότητες που μπορείτε να αναπτύξετε. Είναι ιδανικό για την εξαφάνιση του καθημερινού άγχους.

  Προέλευση
    Μερικοί από τους λάτρεις της περιπέτειας στο βουνό, δοκίμασαν να κατέβουν ορμητικά ποτάμια, όχι με βάρκες ή σχεδίες αλλά με φουσκωτά θαλάσσης. Οι επιτυχίες ήταν περιορισμένες, αφού τα φουσκωτά γέμιζαν νερό όταν αγρίευε το ποτάμι. Πολλές από αυτές τις προσπάθειες κατέληγαν απλά σε άδειασμα της βάρκας με κουβάδες από τα νερά που είχε μπει μέσα. Μετά από αυτό άρχισαν να κατασκευάζονται ειδικές βάρκες με ιδιαίτερα υλικά και τροποποιήσεις και τα πράγματα πήραν τελικά το δρόμο τους.
    Στην Ελλάδα το σπορ έκανε την εμφάνισή του από μια φωτογραφία που είδαν τρεις ορειβάτες σε δημοσίευμα ξένου περιοδικού. Αγόρασαν μια βάρκα με δύο μόνο θαλάμους, ένα κουπί κι ένα σχοινί διάσωσης και ξεκίνησαν για τον Αώο.
    Ένας μέσα στη βάρκα και οι άλλοι δύο στις όχθες για να προλάβουν κάποιο πιθανό ατύχημα. Η διαδρομή Βρυσοχώρι - Κόνιτσα ήταν η πρώτη που διανύθηκε στη χώρα μας. Ποτάμι εύκολο με εκπληκτικό τοπίο που αποτέλεσε και την πρώτη εμπορική κατάβαση στην Ελλάδα με αρκετούς εθελοντές. Βέβαια οι τρεις ορειβάτες παρακολούθησαν και μια σχολή rafting στις Άλπεις αλλά και διέθεταν το ειδικό υλικό που απαιτείται: ειδικό φουσκωτό αυτοαδειαζόμενο, σωσίβια, κράνη. Πλέον ο δρόμος είχε ανοίξει για όλα τα ποτάμια της χώρας και άρχισαν να διοργανώνονται καταβάσεις και σε άλλα ποτάμια όπως Αχελώος, Βενέτικος, Ταυρωπός, Άραχθος, Αλιάκμονας, Τρικεριώτης και επιπλέον δημιουργήθηκε και σχολή στη χώρα μας.

                                                                                                          Εκπαίδευση
  Το Rafting άρχισε να αναπτύσσεται στη χώρα μας το 1990. Η μεγάλη ώθηση βέβαια για το σπορ έγινε μετά από δύο χρόνια με τακτικές εξορμήσεις στα βουνά, ενώ φέτος 30-50 άτομα έπαιρναν μέρος κάθε Σαββατοκύριακο στις προγραμματισμένες από τη σχολή καταβάσεις, ανεβάζοντας κατά πολύ τον αριθμό αυτών που έχουν ασχοληθεί με το σπορ.
    Ένας αρχάριος ξεκινά από εύκολα ποτάμια (Νέστος, Αχελώος) όπου πρώτα στην όχθη και μετά στο νερό παίρνει τα πρώτα μαθήματα όπως είναι η τεχνική στάσης, κωπηλασίας και πλοήγησης του σκάφους, ανάγνωση του ποταμού και ποια είναι τα επικίνδυνα σημεία του (υπόγεια ρεύματα), πρώτες βοήθειες για την περίπτωση ατυχήματος, ειδικά παραγγέλματα, κ.α.
    Κατά μέσο όρο χρειάζονται 4-5 μαθήματα για να προσπαθήσει κανείς σε δυσκολότερα ποτάμια όπως είναι ο Ταυρωπό ή ο Βενέτικος και περίπου 15 για να μάθει να πλοηγεί σκάφος.
    Στο raft μπαίνουν από 4 έως 12 άτομα, από τα οποία ένας είναι ο πλοηγός και οι υπόλοιποι κωπηλατούν. Τον ειδικό εξοπλισμό παρέχει η σχολή, ενώ η κάθε κατάβαση στοιχίζει περίπου 15.000 δρχ. Το να ξεκινήσει κανείς μόνος του είναι πολύ επικίνδυνο τόσο για τον ίδιο όσο και για τους υπόλοιπους επιβάτες της βάρκας. Όπως όλα τα Xtreme sports, έτσι και το rafting έχει κάποιους κανόνες ασφαλείας, οι οποίοι αν δεν τηρηθούν, τότε το άθλημα γίνεται πολύ επικίνδυνο. Το πλήρωμα πρέπει πάντα να αποτελείται από ανθρώπους που έχουν διδαχθεί την τεχνική, που ξέρουν κολύμπι, να φορούν απαραίτητα σωσίβιο και φυσικά να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του ποταμού από κάποιον που το έχει διασχίσει νωρίτερα.

    Εξοπλισμός
    Η αγορά του εξοπλισμού δεν είναι ιδιαίτερα φθηνή ίσως όμως αξίζει τον κόπο, αφού το rafting προσφέρεται για περιπέτεια και συγκίνηση, ενώ παράλληλα θα γνωρίσεις μέρη που σίγουρα δεν έχεις ξαναδεί, με έναν μοναδικό τρόπο. Το ειδικό σκάφος στοιχίζει περίπου 1.500.000 δρχ. ενώ γύρω στις 100.000 δρχ. κοστίζει ο ατομικός εξοπλισμός που περιλαμβάνει ειδική στολή, σωσίβιο, κράνος, αντιανεμικό, κ.α. Παράλληλα θα πρέπει να έχετε μαζί σας πάντα και φαρμακείο, σχοινί διάσωσης, τρόμπα, αδιάβροχους σάκους και επικοινωνία με την ξηρά.

Τοποθεσίες

  • Αχελώος - Ευρυτανία (εύκολος )
  • Τρικεριώτης - Ευρυτανία (εύκολος)
  • Βενετικός - Μακεδονία (μέσης δυσκολίας)
  • Εύηνος - Ναύπακτος (μέσης δυσκολίας)
  • Άραχθος - Ήπειρος (πολύ δύσκολος)
  • Αλιάκμονας - Μακεδονία (πάρα πολύ δύσκολος)

  Αρχή

    Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site: http://www.jmc.gr/photostelios/x-sports.htm

 

Αποδράσεις στο Πήλιο


 
Το Πήλιο είναι ιδανικό για εξορμήσεις όλο το χρόνο. Προσφέρεται για δραστηριότητες και στο βουνό και στη θάλασσα.

Τα πηλιορείτικα χωριά, ορεινά ή παραθαλάσσια, με θέα το Αιγαίο ή τον Παγασητικό ή χτισμένα στην καρδιά του πυκνόφυτου βουνού, φημίζονται για τη μοναδική αρχιτεκτονική και τους παραδοσιακούς ξενώνες τους. Συνδυάστε τη διαμονή σας σε ένα από τα 24 χωριά του Πηλίου με διασκεδαστικές δραστηριότητες που θα σας δώσουν η ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα τις κρυφές ομορφιές της περιοχής.

 

Canyoning στο Μυλοπόταμο

Διάσχιση του κατάφυτου φαραγγιού του Μυλοποτάμου, ιδανική για αρχάριους και προχωρημένους.

Διάρκεια: 5 ώρες

 

Trekking στη Τσαγκαράδα

Πεζοπορική διαδρομή που συνδέει τα χωριά Αγ.Ιωάννης, Νταμούχαρη, Τσαγκαράδα και εντυπωσιακό φινάλε με rappel στο Μυλοπόταμο.

Διάρκεια: 3-4 ώρες

 

 

Trekking στις Μηλιές

&

Canoe-Kayak στον Αη-Γιάννη

 

Με canoe-kayak ξεκινάμε από τον Αη-Γιάννη και πλέουμε στα ανατολικά του Πηλίου μέχρι την παραλία του Μυλοπόταμου. Την επόμενη μέρα πεζοπορία στο λιθόστρωτο μονοπάτι Ξουρήχτι-Μηλιές. Επίσκεψη στο σταθμό του τρένου και τη γέφυρα Ντε Κίρικο και προαιρετική βόλτα με το τρενάκι μέχρι τα Λεχώνια.

Διάρκεια: 3 ημέρες / 2 νύχτες


Αρχή

Πληροφορίες για την διοργάνωση των εκδρομών: