Επιστροφή

1/6/2001

Μετατρέψτε τον screensaver σε life-saver! Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο της Intel σας δίνει την ευκαιρία να σώσετε ζωές.

 Η διεθνής κοινότητα έχει αφιερώσει το έτος 2001 στον εθελοντισμό. Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη σπεύδουν να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους όπου υπάρχει ανάγκη. Οι πολυάσχολοι, αυτοί που θα ήθελαν… αλλά δεν προλαβαίνουν, δεν έχουν πλέον καμιά δικαιολογία να απέχουν, αφού για τη συμμετοχή τους αρκεί να διαθέτουν ένα PC

 Χιλιάδες άνθρωποι προσβάλλοvται καθημερινά από καρκίνο ή διαβήτη, από τη νόσο του Πάρκινσον καθώς και από αμέτρητες άλλες ασθένειες. "Δεν χρειάζεται να είσαι γιατρός για να βοηθήσεις να βρεθεί μία θεραπεία" υποστηρίζει σήμερα η Intel, που έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που η ίδια ονομάζει «Φιλανθρωπία» , Η σύλληψη πίσω από αυτό είναι απλή : αν ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας, θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε πιο αποτελεσματικά τις ασθένειες που απειλούν τη ζωή του ανθρώπου . Σ το πλαίσιο αυτού του ευρύτερου σχεδίου εvτάσσεται το εξαιρετικά ενδιαφέρον τόσο από υπολογιστική όσο και από κοινωνική σκοπιά- πρόγραμμα peer-tο-peer που έθεσε πρόσφατα σε εφαρμογή η εταιρεία. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η καταπολέμηση του καρκίνου , ενώ στο μέλλον πολλά ανάλογα προγράμματα θα προωθηθούν από την Intel.

 ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

   Το Intel Philanthropic Peer-to-Peer Program ως φιλοσοφία λειτουργίας έχει πολλά κοινά σημεία με το SETI@home, για το οποίο είχαμε γράψει στο παρελθόν. Το τελευταίο ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια και υπήρξε το πρώτο project μεγάλης κλίμακας στο οποίο συμμετείχαν χρήστες υπολογιστών από ολόκληρο τον κόσμο. Στόχος του SETI@home είναι η μελέτη στοιχείων που συλλέγονται από ισχυρά ραδιοτηλεσκόπια με στόχο τον εντοπισμό εξωγήινης ευφυούς ζωής. Σήμερα, οι συμμετέχοντες έχουν φθάσει τα 2,9 εκατομμύρια και ο χρόνος επεξεργασίας τα 600.650 έτη! Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι κάθε 24 ώρες προστίθενται πλέον 1.200 έτη χρόνου επεξεργασίας.

  Το πρόγραμμα της Intel εφαρμόζει την επιτυχημένη φιλοσοφία του SETI@home έχοντας έναν πολύ πιο ανθρωποκεντρικό και ζωτικό στόχο, αυτόν της καταπολέμησης των ασενειών! Οι σχεδιαστές του προγράμματος, εκτιμούν ότι η συμμετοχή των χρηστών θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, έξι εκατομμύρια υπολογιστές σε ολόκληρο τον κόσμο θα δημιουργήσουν έναν τεράστιας ισχύoς "εικονικό υπερ-υπολογιστή" .

  Αυτές οι πρωτοφανείς ποσότητες υπολογιστικής ισχύος θα επιταχύνουν την ανάπτυξη βελτιωμένων θεραπευτικών μεθόδων και φαρμάκων , που πιθανόν να οδηγήσουν στην οριστική ίαση ασθενειών. Εκτιμάται ότι με το πρόγραμμα της Intel η διαδικασία ανακάλυψης νέων φαρμάκων θα επιταχυνθεί κατά τρία ως πέντε χρόνια. Στο πρόγραμμα μετέχουν επίσης το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Αμερικανικός Εθνικός Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο(National Foundation fοr Cancer Research - NFCR) και η εταιρεία United Devices.

  Αρχικά οι έρευνες επικεντρώνονται στην καταπολέμηση της λευχαιμίας. Αν μέσα από αυτές προκύψουν κάποια φάρμακα, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα τελευταία θα ανήκουν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο όμως έχει την υποχρέωση να δώσει όλες τις σχετικές πληροφορίες σε άλλους φορείς.

  Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Χημείας του πανεπιστημίου Graham Richards, το Intel Philanthropic Peer-to-Peer Program παρέχει στον καθένα μας τη δυνατότητα "να μετατρέψει τον screensaver σε life-saver". Δεν είναι, λοιπόν αναπάντεχο το γεγονός ότι μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξη του προγράμματος ήδη δύο με τρία άτομα το δευτερόλεπτο κατέβαζαν τον screensaver στους υπολογιστές τους.

 Η ΕΡΕΥΝΑ

   Το πρόγραμμα έρευνας ενάντια στον καρκίνο. στο οποίο μετέχει η Intel , η United Devices αλλά και άλλοι φορείς, επικεντρώνεται σε διάφορες πρωτεΐνες οι οποίες σε προηγούμενες έρευνες είχαν δώσει ενδείξεις ότι μπορούν να συμβάλουν στη θεραπεία της νόσου. Αυτές οι πρωτεΐνες έχουν συγκεκριμένες περιοχές στη δομή τους" στις οποίες Θα μπορούσαν να συνδεθούν μόρια φαρμάκων προκειμένου να επιφέρουν κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ελέγχοντας τις "σωστές" πρωτεΐνες με τα κατάλληλα φάρμακα, είναι σαν να ελέγχει κανείς την ίδια τη νόσο.

  Για να δημιουργηθεί ένα νέο φάρμακο πρέπει να εντοπιστούν, να δοκιμαστούν και να αναπαραχθούν μόρια τα οποία επιφέρουν μία επιθυμητή φαρμακευτική αντίδραση. Όμως ο αριθμός των μορίων που πρέπει να εξεταστούν είναι αστρονομικός και ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια. Κάθε μόριο εξετάζεται με το ειδικό πρόγραμμα THINK. Κατά την εξέταση επιφέρονται στην οθόνη τροποποιήσεις στο μόριο οι οποίες ενδέχεται να αυξήσουν την πιθανότητα αλληλεπίδρασης του με την κατάλληλη περιοχή της πρωτεΐνης. Το πρόγραμμα THINK είναι σχεδιασμένο ειδικά για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Απεικονίζει στην οθόνη τις τρισδιάστατες δομές των μορίων, αλλά δεν περιορίζεται εκεί. Διαθέτει μία ειδική μηχανή που υπολογίζει διάφορους τρόπους με τους οποίους το μόριο μπορεί να ταιριάξει με την πρωτεΐνη επιφέροντας και μικρές αλλαγές στη δομή του, οι οποίες είναι τεχνικά εφικτές. Στο τέλος της διαδικασίας το πρόγραμμα "βαθμολογεί" το μόριο και κάθε παραλλαγή του με μία κλίμακα που υποδηλώνει την καταλληλότητά του για το νέο φάρμακο. Χρειάζονται περίπου ένα με δύο λεπτά για την αξιολόγηση κάθε μορίου σε συνδυασμό με κάθε πρωτεΐνη σε ένα PC που τρέχει στα 750ΜΗΖ. Υπάρχουν όμως πιο σύνθετα μόρια που απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο.

  Από τα προαναφερόμενα καθίσταται εμφανής η ανάγκη για την ύπαρξη τεραστίων ποσοτήτων επεξεργαστικής ισχύος, προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα σε λογικό χρόνο. Στην παροχή αυτής της ισχύος αποσκοπεί το Intel Philanthropic Peer-tο-Peer Ρrοgram, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι χρήστες προσωπικών υπολογιστών . 

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

   Για να λάβει κάποιος μέρος στην προσπάθεια να βρεθεί η Θεραπεία του καρκίνου ή άλλων ανίατων ασθενειών δεν χρειάζεται παρά έναν προσωπικό υπολογιστή και πρόσβαση στο Internet. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι κάθε επιτραπέζιος ή φορητός υπολογιστής μπορεί να συμβάλει στην εξεύρεση νέων θεραπευτικών μεθόδων.

  Βάση της όλης διαδικασίας είναι ένας ειδικός screensaver τον οποίο θα βρείτε στο CD-ROM αυτού του τεύχους του περιοδικού από όπου μπορείτε να τον εγκαταστήσετε. Το πρόγραμμα θα το βρείτε και στο Internet στη διεύθυνση:

http://www.intel.cοm/cure/download.htm

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, το πρόγραμμα αρχίζει να λειτουργεί και ο χρήστης γίνεται συμμέτοχος στην πρόοδο της ιατρικής έρευνας. Το πρόγραμμα έχει μέγεθος μόλις 2ΜΒπερίπου. Κατά τη λειτουργία του χρησιμοποιεί τον προσωπικό υπολογιστή του χρήστη που συμμετέχει στο ερευνητικό έργο για να ξεκινήσει την επεξεργασία ενός μικρού πακέτου δεδομένων. Όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία(περίπου μία ημέρα αργότερα) το πρόγραμμα στέλνει τα αποτελέσματα και πάλι στον server της Intel και ζητά ένα νέο πακέτο δεδομένων. Αν ο χρήστης δεν είναι συνδεδεμένος στο Internet όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δεδομένων, ο υπολογιστής θα περιμένει την επόμενη σύνδεση για να στείλει και να ζητήσει νέα δεδομένα.

  Το πρόγραμμα εργάζεται στο έτσι ο χρήστης δεν αντιλαμβάνεται τη λειτουργία του όταν χρησιμοποιεί τον υπολογιστή του. Έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί μόνο όταν δεν χρησιμοποιούνται οι υπολογιστικοί πόροι. Μόλις ο χρήστης αρχίσει να χρησιμοποιεί κάποια εφαρμογή που απαιτεί υπολογιστική ισχύ, το ερευνητικό πρόγραμμα αποσύρεται και έτσι η απόδοση του υπολογιστή δεν επηρεάζεται καθόλου .

 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

   Το Intel Philanthropic Peer-tο-Peer είναι προάγγελος μιας νέας εποχής για την επιστημονική έρευνα. Δανείζοντας τα "περισσεύματα" των πόρων τους για αυτή την προσπάθεια, οι χρήστες προσωπικών υπολογιστών μπορούν να συμβάλουν ώστε να αλλάξουν άρδην τόσο ο τρόπος όσο και η ταχύτητα με την οποία πραγματοποιούνται οι επιστημονικές ανακαλύψεις. Οι εμπνευστές του οραματίζονται για το μέλλον ένα site που θα φιλοξενεί μια σειρά από ερευνητικά προγράμματα αφιερωμένα σε συγκεκριμένες ασθένειες που ταλανίζουν το ανθρώπινο είδος, από τον καρκίνο του προστάτη μέχρι τη νόσο του Πάρκινσον. Η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων χρηστών θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στην επαναστατική αλλαγή που διαφαίνεται για την ιατρική έρευνα αλλά και θα προσφέρει περισσότερη ισχύ για επιστημονικές ανακαλύψεις, που διαφορετικά Θα τις περιόριζε η έλλειψη υπολογιστικών δυνατοτήτων.

  Το πρόγραμμα PC Philanthropy είναι ενδεικτικό της αξίας του προτύπου peer-tο-peer στο υπολογιστικό πεδίο, ενώ όλα δείχνουν ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να επιταχύνει θεαματικά την ανακάλυψη νέων επαναστατικών μεθόδων ίασης. Η προσπάθεια αυτή δεν οδηγεί απλώς την επιστημονική ηλεκτρονική έρευνα σε μια νέα εποχή, αλλά προάγει και τη σημαντική για τη σύγχρονη κοινωνία ιδέα της "ηλεκτρονικής φιλανθρωπίας”. Άλλωστε τα αποτελέσματα θα κοινοποιούνται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο NFCR, που είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, για περαιτέρω μελέτη. Όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά η Intel, προτρέποντας τους χρήστες να λάβουν μέρος στις επιστημονικές έρευνες, ουσιαστικά πρόκειται για μια δωρεά για φιλανθρωπικό σκοπό η οποία δεν στοιχίζει τίποτα.

 Περιοδικό Computer για Όλους

 Μάιος 2001              

Αρχή Σελίδας